Nemáte čas na šlofík? Nevadí
Odpolední útlum energie je do určité míry přirozený jev. Nejčastěji se objevuje mezi 14. a 16. hodinou a souvisí s přirozeným cirkadiánním rytmem. Mnohým lidem pomáhá právě krátký odpolední spánek, díky němuž dobijí baterky. Ne každý ale poobědový šlofík může do své denní rutiny zařadit. Pokud jste jedním z nich, máme pro vás dobrou zprávu: podobné účinky jako krátké zdřímnutí mají na lidský organismus i jiné faktory.
Správné světlo jako cesta k zahnání únavy
Ač se to může zdát zvláštní, světlo je skutečně jedním ze zásadních faktorů, který ovlivňuje naši aktivitu a celý cirkadiánní rytmus, podle kterého se lidský organismus řídí. Díky tomu tělo ví, kdy je den a má být aktivní a kdy je noc a má odpočívat.
Nedostatek přirozeného světla během dne tak může být důvodem, proč se cítíte unavení a bez šťávy. Pokud budete pracovat v kanceláři, kde je šero nebo si budete svítit slabým oranžovým světlem, vašemu tělu to bude dávat znamení, že je večer a mělo by se chystat ke spánku. K tomu vás mohou bolet oči, které se budou muset hodně namáhat, aby v šeru dobře zaostřily.
Naopak když budete mít během dne velký přísun přirozeného venkovního světla či si budete svítit kvalitním plnospektrální osvětlením s vysokým jasem a podílem modré složky, které denní světlo napodobuje, bude se vám pracovat jedna báseň. Váš mozek se bude lépe soustředit, oči vás nebudou nepříjemně bolet a celkově budete produktivnější. Podle studie v časopise PLOS One právě vystavení se jasnému světlu s vysokým podílem modré složky významně zvyšuje bdělost a snižuje negativní dopady poobědové únavy. Efekt byl dokonce srovnatelný s krátkým odpoledním zdřímnutím.
Velkou roli hraje i strava či pohyb
Světlo však rozhodně není všespásné. Jak již slova poobědová únava napovídají, zásadní je i to, co si k obědu dáte. Není asi žádným překvapením, že k vyšší produktivitě rozhodně nepřispějí těžká a tučná jídla. Podle výzkumu publikovaného v časopise Science Direct způsobují jídla s příliš vysokým podílem tuků nebo sacharidů vyšší ospalost a celkové zpomalení kognitivních funkcí. Podobně negativní vliv má i strava s přemírou cukrů, tedy jednoduchých sacharidů. Zprvu sice může dodat jisté nabuzení, už zhruba po jedné hodině však přichází pocit únavy a snížená hladina energie, dokládají vědci v časopise APA PsycArticles. Cesta ke snížení odpolední únavy tak zcela jistě vede i přes zdravou a lehčí stravu. Ideální je vyvážená kombinace bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů.
A zapomenout bychom neměli ani na zdravý pohyb. Pokud máte možnost jít po obědě na krátkou procházku či se alespoň pořádně protáhnout a prohýbat, určitě toho využijte. Pohyb, a zvlášť ten na čerstvém vzduchu umí dělat divy, a kromě jiného může výrazně zlepšit právě naši koncentraci a snížit ospalost.
Tak už víte, jak s odpolední únavou zatočit? Nejsou třeba litry silné kávy. Stačí drobné změny – správné světlo, lehčí strava a trocha pohybu – a vaše energie zůstane stabilní i po obědě.